Home

Statiunea de Cercetare-Dezvoltate Agricola Suceava

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Suceava este institutie publica care functioneaza in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” – forul stiintific national in domeniul agriculturii, medicinei veterinare, industriei alimentare, silviculturii si protectiei mediului.

Pentru propăşirea agriculturii din zona nordică a Moldovei cu condiţii pedoclimatice deosebite de alte zone ale ţării, în 1946 a luat fiinţă „Staţiunea Experimentală Agricolă”, prima unitate de cercetare agricolă în această parte a ţării. „Actul ei de naştere” îl constituie decizia nr. 1933/1946 a fostului Minister al Agriculturii, prin care se repartizează acestei staţiuni suprafaţa de 263 hectare şi cu sediul la Ilişeşti (18 km de Suceava). Trei ani mai târziu (1949), această unitate îşi stabileşte sediul la Suceava, afectându-i-se din fondurile de stat o suprafaţă de 500 hectare, amplificându-se totodată şi profilul de cercetare al acesteia în domeniul ameliorării, agrofitotehnicii şi protecţiei plantelor.

După anul 1962, când s-au unificat cercetările agricole  din România, staţiunea şi-a mărit suprafaţa la 2 400 hectare, prin arondarea fostului G.A.S. Iţcani, suprafaţă ce s-a  menţinut  până în 1990. Începând cu  1991, odată cu  apariţia legislaţiei de retrocedare, suprafeţele au fost diminuate în mai multe rânduri ajungându-se, în  primăvara 2005, ca unitatea  să exploateze doar 890 hectare teren din domeniul  public  al statului  şi 108 ha arendate din domeniul privat.

La Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola avem foarte multe oferte in functie de sezon!

Fie ca te-ai decis sa cumperi pentru gradina proprie, fie ca iti doresti sa aduci un plus de valoare, terenului tau, la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola avem oferte in functie de sezon la produse si seminte.

Carti publicate

Lucrari științifice – volum omagial 1946-1996, autor S.C.D.A Suceava, 1996, S.C Agris – Redacșia Revistelor Agricole S.A
Lucrari științifice –25 de ani de activitate1946-1971, autor S.C.D.A Suceava, Redacția Revistelor Agricole București, 1973
Lucrari științifice – volum omagial 1946-1986, Colectiv de autori, Redacția de propagandă tehnică agricolă